Limon (Citrus × limon); yıl boyunca büyümeyi sürdüren, kışın yapraklarını dökmeyen küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir.
Limonun anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ilıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri Türkiye'de çok sevilir. Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde neredeyse her evin bahçesinde bir limon ağacı bulunur. Meyve öncelikle suyu için kullanılır, eti ve kabuğu Aşçılık ve fırında pişirmede kullanılır. Limon suyu yaklaşık % 5 asittir. pH değeri 2 ile 3 arasındadır. Kolaylıkla elde edilebilen asit bilimsel eğitim deneylerinde kullanılır.(vikipedi)
Limon Faydaları
- Anti bakteriyel bir meyvedir ve pek hastalığa karşı iyi gelir.
- Ağız da oluşmuş olan bazı bakterilerin yok olmasını sağlayıp ağız sağlığını da korur.
- Saç sorunlarına iyi gelir, kepek ve dökülme gibi şikayetleri en aza indirir.
- Limon bazı bir takım faydalı maddeler ile karıştırılıp cilde masaj yapılırsa cildin temizlenmesini sağlar ve aynı zamanda parlatır.
- Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların iyileşmesinde kullanılır.
- Demir, fosfor, mineral ve kalsiyum açısından zengindir. Bu nedenden dolayı da kemiklerin güçlenmesinde fayda sağlıyor.
- Metabolizmayı hızlandırdığı gibi bağırsaklarda olan bakterilerin yok olmasın da fayda sağlıyor.
- Meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri gibi ciddi hastalıkların iyileş sürecini hızlandırıyor.
- Kilo verme sürecinde tüketilecek olan limon kişilerde yağ yakımı hızlandırıp kilo vermeyi de kolaylaştıracaktır.
- Viral enfeksiyon ile iyi bir mücadele edicidir.
- Sivilce ve akne izlerinin giderilmesi için limon maskesi tavsiye ediliyor. Bunun için aynı miktar su ve limon suyunu bir kase de karıştırın ve pamuğu hazırladığınız su ile ıslatıp cildinizi silin. Bu işlemi her gün uygulayabilirisniz.
- Göz sağlığına iyi geldiği gibi beyin sağlığı açısından da faydalıdır.
- Kişilerde ağız kokusunu gidermeyi sağlıyor ve taze bir nefes veriyor. Özellikle gün arasında az miktar limon kabuğu çiğnemek ağız kokusunu giderecek ve ferah bir nefes verecektir.
- Limon iskorbüt hastalığının tedavisinde kullanılabilir. Bu hastalık C vitamininden yoksun kişilerde sık görülmektedir ve görülme yaşı da 40 ve üzeridir.
Limon Çayı Nasıl Hazırlanır?
Hemen tüm bitki çaylarına limon suyu ekleyerek limonun olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz. Nane-limon soğuk algınlığı için en çok kullanılan çayların başında gelmektedir.
Siyah çaya veya yeşil çaya limon ekleyerek içebilir ve C vitamini desteği olarak kullanabilirsiniz.
Diğer bitki çayları dışında sadece limonla çay hazırlamak isterseniz 1-2 çay kaşığı limon suyu ve 1-2 çay kaşığı bal yeterli olacaktır. Suyu kaynattıktan sonra bal ve limonu sıcak suya atıp karıştırarak çayınızı içebilirsiniz.
Diğer bir yöntemde limon kabuğu kullanmaktır. 1 bardaklık çay için yarım limonun kabuğunu soyun. Tarımsal ilaçlar kabukta biriktiği için organik limon kullanmanız tavsiye edilir.
Kabukları bardağa koyduktan sonra sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Balla tatlandırabilirsiniz.
Limon çayını sabah kahvaltısında içerseniz metabolizmanızı hızlandıracağı için daha hızlı bir şekilde uyanabilir ve gün boyu devam eden bir canlılık yakalayabilirsiniz.
1 orta boy limon;
Demir ihtiyacının %4’ünü
Kalsiyum ihtiyacının %7’sini
Magnezyum ihtiyacının %7’sini
Potasyum ihtiyacının %4’ünü
Bakır ihtiyacının %14’ünü
Günlük C vitamini ihtiyacının tamamına yakınını karşılar.
Limonun Zararları
- Fazla miktar limon tüketilir ise diş eti kanamalarına yol açabilir.
- Aşırı limon tüketilmesi sinir sistemine zarar verebilir.
- Kilo vermek istemeyen kişilerin limonu dikkatli kullanmaları gerekir. Aksi halde kilo verdirmeye fayda sağlayan meyve arasında ilk sıralarda yer alır.
- Çok fazla tüketilmesi halinde gözün görme gücünde zayıflamalara yol açabilir.
- Limonu saf haliyle direk olarak cilde sürmek cildin tahriş olmasına yol açabilir.
- Ağızlarında yara olan kişilerin aşırı limon tüketmemeleri önerilir. Asitli olduğundan dolayı yaraların kanamasına neden olabilir.
- Tansiyon hastası olan kişilerin fazla limon tüketmemeleri önerilir. Tansiyonun düşmesine de neden olabilir.
- Limonun içerisinde fazla oranda asit yer aldığı için mide asiti, ülser ve gastrit gibi sorunlara nende olabilir.
UYARI VE BİLGİLENDİRME
Yazıda bitkisi , otu , çiçeği çayı nasıl demlenir? nasıl yapılır? ne kadar sürer? Faydaları nelerdir? Yan etkileri nelerdir? Zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenler? Ne kadar süre demlenmeli? Nasıl İçilir ? Ne kadar içilir? Neden İçilir? Ne işe yayar? Ne ile içilir? Yanında ne olmalı gibi soruların cevapları yer almakta olup tıbbi ve kesin bilgi için uzmanlarına danışılması tavsiye edilmektedir. Bu tip uygulamaların genetik rahatsızlığı olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini unutmayınız.
Bu tür rahatsızlıkları (Kalp, Şeker, Tansiyon, Alerji) olan kişilerin doktorlarına danışmadan herhangi bir Çay kür veya benzeri uygulama yapmamaları sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır...
Lütfen görüşlerinizi Bizimle paylaşın