Tarih boyunca şifa kaynağı olan bitkilere deyinelim istedim. Tarih boyunca insanlar birçok bitkiyi ezerek yada kaynatarak ilaç olarak kullandılar. İlaç sanayisinin gelişmesi ile birlikte bu bitkiler kimyasal işlemlerle tedavide kullanılmaya devam etti. Günümüzde ilaçlara ek olarak bitkisel tedavilerde destek amaçlı kullanılmaktadır. Durum böyle olunca sizlere birçok derde deva bitki çaylarından bahsetmek istedim.
KARAHİNDİBA
Yaklaşık 30 Bin yıldır tarihin büyük bölümünde bir bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır. Gerek yaprak gerekse de kökler taze veya kurutulmuş olarak karahindiba çayı yapmak için kullanılabilir. Bilimsel adı Taraxacum officinale olan bitki papatyagiller familyasına mensuptur. Halk arasında arslandişi olarak da bilinmektedir.
Karahindiba çayı vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bilhassa önemli miktarda vitamin A, B6, B12, C, D ve E, potasyum, kalsiyum, çinko, demir ve magnezyum muhteviyatını ağrılıklı olarak içermektedir. Önemli bir ayrıntı ise Karahindiba yapraklarının havuçtan daha fazla beta karoten ihtiva etmesidir.
Beta Karoten A vitaminin öncüsüdür (Provitamin) ve karaciğerde depolanır.İhtiyaç halinde A Vitaminine dönüştürülür.
Karahindiba taze olarak salatalarda da kullanılır.Düzenli olarak tüketmek önemlidir.KARAHİNDİBA ÇAYI NASIL YAPILIR?
Karahindiba çayının güçlü ve acı bir tadı vardır. Geç sonbaharda hasat edilen yapraklar daha az acıdır. Hasat için başka iyi zaman bahar içinde çiçekler açmadan öncedir. Seçimde karahindiba bitkisinin genç, geniş yaprakları ve nemli ve zengin toprakta yetişenleri tercih edilmelidir.
HAZIRLANIŞI
Bir litre kadar su kaynatılır
Kaynadıktan sonra altını kısın
2 yemek kaşığı (temizlenmiş ve doğranmış) taze karahindiba kökü ekleyin
Kapak kapalı tutularak, bir dakika kadar kaynatın
Isı kaynağından kaldırın
2 yemek kaşığı ekleyin(taze alınmış ve doğranmış)
40 dakika kadar demlenmesini bekleyin
Süzerek karahindiba çayını kullanıma hazır hale getiriniz
Çayın tadı size acı gelirse içerisine karafil ekleyebilirsiniz
KARAHİNDİBA ÇAYI NE KADAR İÇİLİR?
Karahindiba çayı güçlü bir bitkidir. Bu sebeple günde bir fincan içmeniz tavsiye edilir. Başka bitki çayları da içiyorsanız, o gün Karahindiba çayı dahil olmak üzere toplamda en fazla 3 fincan bitki çayı içiniz. Bu kural her zaman için geçerlidir: günde en fazla 3 fincan bitki çayı içebilirsiniz, fazlası zararlıdır.
KARAHİNDİBA ÇAYININ FAYDALARI
Karacigeri temizler.
İdrar söktürücüdür.
İştahı kontrol eder.
Şeker ve insülini iyileştirir.
Ödem attırıcıdır.
Menapoz etkilerini azaltır.
Adet öncesi gerginliği alır.
Kanser tedavisinde kullanılır.
Yaprağından elde edilen süt siil ve arı sokmalarında kullanılır.
Bu mucize bitkiden siz de faydalanabilirsiniz. Ancak, gerçek faydalarını görebilmek için çayı bir hafta boyunca her gün düzenli olarak içmelisiniz. Bu sürede günde 2 litre su içmeye özen göstermelisiniz.KARAHİNDİBA BİTKİSİNİN ZARARLARI
Karahindiba bitkisi genellikle kullanılmasında sakınca olmayan şifalı bir bitki olmasına karşın bazı bünyelerde alerjik reaksyon gösterebilir.Bazı ilaçların etkisini azaltır.Özellikle diabet ilaçları kullananlar bu bitkiyi dikkatli kullanmalıdır.
UYARI VE BİLGİLENDİRME
Yazıda bitkisi , otu , çiçeği çayı nasıl demlenir? nasıl yapılır? ne kadar sürer? Faydaları nelerdir? Yan etkileri nelerdir? Zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenler? Ne kadar süre demlenmeli? Nasıl İçilir ? Ne kadar içilir? Neden İçilir? Ne işe yayar? Ne ile içilir? Yanında ne olmalı gibi soruların cevapları yer almakta olup tıbbi ve kesin bilgi için uzmanlarına danışılması tavsiye edilmektedir. Bu tip uygulamaların genetik rahatsızlığı olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini unutmayınız.
Bu tür rahatsızlıkları (Kalp, Şeker, Tansiyon, Alerji) olan kişilerin doktorlarına danışmadan herhangi bir Çay kür veya benzeri uygulama yapmamaları sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır...
Lütfen görüşlerinizi Bizimle paylaşın