Migren Nedir Migren Atakları İçin Öneriler

Migren nedir? Neden olur? Tedavisi varmı? Ne tetikler? Neler yapılmalı? 
Migren hakkında ufak çaplı bir araştırma yaptım. Farklı bir kaç kaynaktan edindiğim genel bilgileri sizlerede aktarmak istiyorum. Bu sayede sizler veya yakın çevremizde migren rahatsızlığı olan kişilere faydamız olacağını düşünüyorum.
MİGREN NEDİR?
Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelen bir baş ağrısı tipidir. 
Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir. 
Kişi ataklar arasında kendini tamamı ile normal hisseder, 
ancak bir sonraki atağın endişesi içindedir. 
Eskiden "sadece bir baş ağrısı tipi" olarak görülen migren, 
artık başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir.
Migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülür; kadınlarda %18.6 ve 
erkeklerde %6.5 oranında görülmektedir. Yapılan çalışmalarda bir 
hekim tarafından tanı konulmamış olan migren hastası oranının kadın 
hastalarda %59'a, erkeklerde ise%70'e ulaştığı gözlenmektedir.
Birçok kişide ağrı ve diğer semptomlar o kadar şiddetlidir ki, 
sadece karanlık bir odada yatıp uyumak isterler. 
Bu da günlük yaşantıyı aksatır.




MİGRENİN NEDENİ NEDİR? 
Migrenin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir.
Anne-babadan birinde migren varsa, çocukta da olma olasılığı %40'tır. 
Eğer her ikisinde de migren varsa, çocukta da %75 olasılıkla migren 
görülebilir.Birçok kadında adet kanamasından hemen önce östrojen 
hormonu düzeylerinin azalması migren ağrısına yol açabilir.


MİGRENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Başlangıçta bir baş ağrısının migren mi, yoksa "sıradan" bir baş ağrısı mı 
olduğunu söylemek zor olabilir. Migren ataklarını diğer baş ağrılarından 
ayırabilen özellikleri şunlardır:

· Orta şiddette ya da şiddetli ağrı
· Bulantının eşlik etmesi
· Kusmanın eşlik etmesi 
· Işığa ve sese duyarlılık 
· Zonklayıcı, nabız gibi atan ağrı 
· Ağrı asıl olarak tek taraflıdır 
· Ağrı hareketle artar

Bazı kişilerde migren ağrısından önce 10-30 dakika sürebilen bir 
aura dönemi olur. Aura parlak ışık çakmaları, titrek, renkli zikzak 
çizgiler, kör noktalar ya da bir tarafta görme kaybı gibi görsel 
değişiklikleri içerebilir. Aura ayrıca kollar veya bacaklarda 
karıncalanma ya da uyuşmayı veya baş dönmesini de içerebilir.


MİGRENİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER?
Yiyecekler:
Eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli 
yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG), tütsülenmiş (füme) ya da salamura 
balık/et, koruyucu madde olarak nitrat/nitrit eklenmiş gıdalar 
(sosisli sandviç, sucuk, salam) vs.

- İçecekler:

Kahve, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda, alkollü içkiler 
(özelikle kırmızı şarap, bira, viski) vs.

- Katkı maddeleri
- İlaçlar
- Duyusal ve Duygusal Uyaranlar
Titreşen veya parlak ışıklar, kokular , endişe, aşırı üzülmek veya 
aşırı sevinmek, depresyon, aşırı heyecan, stresten veya baskıdan kurtulma

- Yaşam Tarzı Değişiklikleri:
- Diğer:
Adet dönemi, hava-mevsim değişiklikleri, deniz seviyesinden 
çok yukarıda bulunmak...

Bu tetikleyici faktörlere karşı duyarlı olan kişiler bu faktörlerden 
uzak durarak migrenin getirdiği kısıtlamalardan büyük ölçüde 
kurtulabilirler.


Migren hastalarının yaz aylarını 
rahat geçirmeleri için dikkat etmeleri gerekenler:

1. Düzenli uyumaya, dengeli beslenmeye, 
istikrarlı bir şekilde hafif egzersizler yapmaya özen gösterilmelidir.

2. Yazın güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde çok fazla 
dışarıda kalınmamalı, mutlaka şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

3. Ani ısı değişimlerinden kaçınılmalıdır. Çok sıcak ortamdayken, 
birdenbire klimalı, soğuk bir yere geçilmemelidir.

4. Klimalı ve kapalı ortamlarda uzun süre bulunulmamalıdır.

5. Sıvı tüketimini arttırılmalı, sigara ve alkol kullanımından 
kaçınılmalı, çay ve kahveden uzak durulmalıdır.

MİGREN TESTİ
Sık baş ağrısı olan ve bunun migrenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını merak eden kişiler öncesinde "migren tanıma testi” yaparak bir uzmana başvurabilir. Son üç ay içinde günlük işleri etkileyen veya doktora başvurmayı gerektiren en az iki veya daha fazla baş ağrısı yaşayanların bu testi yapmaları önerilmektedir. Aşağıdaki sorulardan ikisine ya da hepsine "Evet” cevabı verenlerin migren hastası olma olasılığı yüzde 93 olarak belirtilmektedir.
- Midenizde rahatsızlık veya bulantı hissettiniz mi?
- Işık sizi baş ağrısının olmadığı dönemlere göre çok 
daha fazla rahatsız etti mi?
- Baş ağrıları çalışmanızı ve günlük aktivitenizi 
en az bir gün kısıtladı mı?

İstiridye Mantarı Nedir Faydaları Nelerdir

İstiridye Mantarı (Pleurotus ostreatus), kavak mantarı,yaprak mantarı,Lamelli Soluk İstiridye mantarı (pleurotus pulmonarius) olarak çeşitleri ve isimleri vardır..
İstiridye şeklinde olması nedeniyle 'istiridye mantarı' ismi verilen bu mantar türü, dünyanın pek çok yerinde yaprağını döken ağaçlar üzerinde kat kat salkımlar şeklinde büyür. Sıklıkla talaş ya da saman ortamında oldukça kolay büyüyebilen popüler mantarlardan biridir. Hoş bir koku ve damak tadına sahiptir.

Uşak ilinde bu mantarın yetiştiriciliğini yapan sevgili Veli YILMAZ kardeşime 0533 373 80 45 nolu telefondan veya aşağıdaki facebook linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için arayın bildiğim kadarıyla kargo ile de ulaştırabiliyor.







İstiridye Mantarının Faydaları....
1-İstiridye mantarları antibakteriyel özelliklere sahip
olduklarından doğal antibiyotiklerdir.
2-İstiridye mantarları antioksidan ve antibakteriyel
özelliklere sahip olduğundan bağışıklık sistemini
güçlendirir.
3-İstiridye mantarları Et gibi yüksek protein depolu
besinlerle eşdeğer proteinlere sahiptir.
4-Kolesterolü düşürür.İstiridye mantarlarında
bulunan levostatin denilen kolesterol düşürücü
madde bulunmaktadır.
5-Kabızlık sorununa birebirdir.
Kabızlık sıkıntısı çekenlerin genelde lif içeren
besinleri tüketmemelerinden kaynaklanmaktadır..İstiridye mantarı lif
alımını hızlandırır.
6-İstiridye Mantarı damar sertliği ve beyin
kanamasına karşı koruyucu bir besin deposudur.
7-İstiridye Mantarları anemiyi durduran ve tedavi eden
folik asit içermektedir.
8-Yüksek besin değerine sahiptir.İstiridye
mantarında vücut için önemli olan vitamin ve
mineraller bulunmaktadır.
Kalsiyum, fosfor ve demir minerallerini, B1,B6,B12
ve C vitaminleri bulunmaktadır.
9-İstiridye mantarının içinde bulunan polisakkaritlerin,
kanser hücrelerinin gelişimini durdurma özelliği
vardır.
10-İstiridye mantarının içinde bulunan Selenyum, E
vitaminiyle beraber yaşlandırmayı geciktirici
bilinmektedir.



Milföyle Mini Puf Atıştırmalık Tarifi Nasıl Yapılır

milföy ile hazırlayacabileceğiniz mini atıştırmalıkları tarif edeceğim. Şahsen bayılıyorum milföyle yapılan börekçiklere. Çeşitli içerikler ekleyerek yapacağımız pufları kahvaltı veya çay servislerimizin yanında misafirlerimize ikram edebiliriz.

Kullanacağımız iç malzemeler size kalmış tatlı veya tuzlu nasıl yapmak isterseniz...



MALZEMELER Milföy Yumurta
İç Malzeme
Sosis Peynir çeşitleri Zeytin Domates Biber Reçel çeşitleri Bal



YAPILIŞI
İlk olarak milföylerimizi dört eşit parçaya ayıralım.
Milföyün ortasına az miktarda iç malzemesi peynir, sosis, zeytin, 
reçel veya bal koyun
Milföyün iki ucunu çapraz olarak birleştirin
Eğer akacak bir iç malzeme kullandıysanız milföyü bohça şeklinde birleştiriniz
Yumurtanın sarısını bir fırça yardımıyla milföylerin üzerine sürün
Fırın kağıdı serili tepsiye bir birine temas etmeyecek şekilde dizip pişirin.
Aynı tepside birkaç çeşit puf hazırlayabilirsiniz  
Tatlı yada tuzlu nasıl arzu ederseniz.

Süpriz Kahvaltı Tabağı Kalpli Sosis Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır

Bir gün sevdiğiniz insana (Eşiniz, anneniz veya babanız) güzel bir kahvaltı tabağı hazırlayarak süpriz yapmak isterseniz bu yazı size yardımcı olacaktır.

"Dünya üzerinde var olan her canlı ilgiye muhtaçtır."

"Mutlu olmak istiyorsanız mutlu edin."

"Karşınızdaki insandan ne bekliyorsanız ona beklediklerinizi verin."

Çok felsefik bir yazı olmaya başladı sanırım ama bunlar 
hayatta unutmamamız gereken ve bana göre mutluluğun ve huzurun anahtarlarıdır. 
Neyse kahvaltıya geçelim.

MALZEMELER

SEVGİ
İLGİ
HOŞGÖRÜ
ANLAYIŞ
FEDAKARLIK

Bu malzemeler hayatınızda yer almıyorsa zaten bu kahvaltıyı hazırlamanızın hiç bir anlamı olmaz!!!

Kahvaltı süprizi hazırlamak istediğinize göre yukarıdaki malzemelere sahipsiniz demektir. O zaman kahvaltı hazırlamak için hazır sayılırız.



MALZEMELER
Yumurta
Sosis
Peynir çeşitleri
Zeytin
Domates
Biber
Salatalık
Yeşillik
Reçel çeşitleri
Bal
Kırmızı Gül

Sırayla devam edelim.İlk olarak kahvaltının yanında sıcak içecek ikram edeceksek (ki genelde çay tercih edilir) onu hazırlayalım. Meyve suyu veya soğuk içecek sunacaksak kahvaltı tabağı hazırlamaya geçelim.
Domates, salatalık, biber ve yeşillikleri hazırlayıp bir tabağa yerleştirin.Domatesleri biraz uğraşarak kalp şeklinde dilimlerseniz daha hoş olur.
Sevdiği peynir çeşitlerinden birer dilim bir tabağa koyalım.
Bal ve reçel çeşitlerini küçük kaselere koyalım.
Bunları hazırladıktan sonra kalpli sosisli yumurtamızı hazırlayabiliriz.

İlk olarak 1 yumurtayı bir kase içerisinde çırpalım. Yumurtanın içerisine tuz ve istediğimiz baharatları ekleyip tekrar çırpalım. Şimdi sıra Sosislerde;
Sosisleri uzunlamasına 2 ye kesiyoruz. Sosisi ayırmadan ucuna enlemesine kürdan sokuyoruz. Sonra iki ucundan tutup geriye doğru katlayarak kalp şekline getirerek birleştirip kürdanla sabitliyoruz. Tavamıza biraz yağ koyup kızdırıyoruz ve sosisi tavaya alıyoruz bir tarafı kızardıktan sonra çevirip içine yumurta karışımımızı döküp pişiriyoruz. Pişen yumurtamızıda ayrı bir tabağa alıyoruz.

Kahvaltımızı servise hazırlayalım.Bu aşamada görsel sunum sizin zevkinize kalmış. Ben kendimce bir sunum anlatacağım siz değişiklik yapabilirsiniz...

Güzel bir tepsi içerisine hazırladığımız tabakları yerleştirip, içeceği koyuyoruz. Kalpli yumurtanın yanına kalp şeklinde hazırladığımız domateslerden koyup maydonozla biraz süsleme yapabiliriz. Yumurta tabağını ve içeceğimizi de tepsiye koyuyoruz. Kırmızı gülümüzü de yerleştirdikten sonra hazırız.


Böyle bir kahvaltıyla uyandırılmak şüpesizdir ki herkesi şaşırtır ve mutlu eder. Eğer böyle küçük süprizleri sürekli yapmıyorsanız karşınızdaki insan şoka girebilir dikkatli olun :)


Ellerinize sağlık harika bir kahvaltı hazırladınız.

Yumurta Sucuklu Sosisli Peynirli Omlet Tarifi Nasıl Yapılır

Kahvaltının vazgeçilmezi benim için haşlanmış yağda farketmez yumurta olsun yeter.Ama herkes sevmeyebilir, özellikle de çokcuklar. Bazı çocuklar beyazını sevmez yağda yumurtanın. Bu durumda Omlet devreye giriyor ve sevdiriyor.Sade yumurta hoşlarına gitmiyorsa sucuk, sosis, peynir ilave ederek yemelerini sağlayabiliyoruz.Dediğim gibi vazgeçmem ben yumurtadan.


MALZEMELER
Yumurta
Tucuk
Sosis
Tulum peyniri
Baharat çeşitleri
Malzemeler hazırsa başlayalım yapmaya.İlk olarak neli yapacağımıza karar verelim ben sucuk kullanacağım. Sucuğu iki şekilde kullanabiliriz.Dilim dilim veya rendelenmiş.

Eğer çocuklar sana 2 sucuk bana 3 sucuk geldi kavgası yapıyorsa rendelemenizi tavsiye ederim.

Sucuğumuzu rendelediysek diğer işleme geçelim. Derin bir kaba 4 adet yumurtayı kırıyoruz ve çatal ile çırpıyoruz mümkün olduğu kadar hızlı ve uzun bir çırma işlemi gerçekleştirmemiz iyi bir karışım elde etmemizi sağlayacaktır. Yumurtanın içerisine rendelediğimiz sucukları ekliyoruz, bundan sonrası kendi damak zevkinize göre devam edecek. İstediğimiz miktarda tuz, karabiber, pul biber, kimyon, çemen tozu (çemen tozu biraz ağır gelebilir çok az miktarda ekleyin) ilave ediyoruz.Tekrar hızlı bir çırpma işlemi yapıyoruz. Yumurtamız pişmeye hazır.Pişirmek için tavaya bir miktar yağ koyuyoruz bu yine tercihinize göre tereyağı veya zeytin yağı olabilir. Tavamız kızınca içerisine karışımımızı döküyoruz, ben genelde 2-3 seferde pişiriyorum daha güzel oluyor krepten biraz daha kalın ve daha puf. Eğer elinizde pankek tavası varsa şekilli yumurtalar yapmanız mümkün.






Fırında Tost Bol Çeşit Tarifi Nasıl Yapılır

Fırında tost yapmak için gerekli malzemeleri aşağıda sundum ancak damak zevkinize göre değişiklikler yapabilirsiniz.Mesela domateslerin içini çıkartarak sulanmasını engelleyebilirsiniz.Domates yoksa salçaya baharat ekleyip biraz sulandırarak farklı bir tat ortaya çıkarmanız mümkün.

Arkadaşlarınıza veya parktan gelmiş aç yavrularıza hızlı bir şekilde bu tarifle bir tost hazırlayabilirsiniz.

Tarifi hazırladıktan sonra dipfriz de saklayarak daha kullanabilirsiniz.Böylece dahada pratik ve hızlı bir çözüm olur :)



MALZEMELER
2 adet hamburger ekmeği
8-10 dilim sucuk
8-10 dilim salam
4 dilim kaşar peyniri
2 adet domates
2-3 adet kornişon turşusu
1 çay kaşığı kekik
Malzemelerde değişiklik yapabilirsiniz.
Damak zevkinize göre acı biber turşusu, pastırma, sosis veya 
değişik baharatlar ilave edebilirsiniz.



MALZEMELER
  1. Fırını 165 dereceye ayarlayın.
  2. Hamburger ekmeklerini ikiye bölün.
  3. İnce dilimlenmiş sucuk ve diğer malzemeleri yerleştirin.
  4. Kaşarları da üzerine ilave edin
  5. Fırında 10 dakika kaşar peyniri tamamen eriyene kadar pişrin.
  6. Fırından çıkar çıkmaz üzerine kekik serpin ve servis edin. İşte bu kadar, afiyet olsun!