Nane, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasının Mentha cinsini oluşturan bütün Dünya'da görülebilen 25-30 türün ortak adı. Genellikle temmuz ve ağustos ayları arasında açarlar.
Nane bitkisi mutfakların vazgeçilmez baharatları arasındadır. Neredeyse her yemekte kullanılmaktadır. Taze yaprakları salatalara lezzet katar.Ayrıca bir çok üründe aroma olarak ta kullanılmaktadır. Naneyi taze yapraklı, kurutulmuş, tablet, sıvı ve yağ şeklinde bulmak mümkündür.
Evde naneyi küçük bir saksıda yetiştirebilirsiniz.
Nane Çayının Faydaları
Nane hazımsızlık, gaz, sindirim sistemi sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisinde etkili bir çözüm olarak kullanılır. Nane yıl boyunca bulunabilir ancak en iyi ve en güçlü nane sıcak havada yetişir.
- Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar
- Boğaz kuruluğuna iyi gelir
- Gaz gidericidir
- Safra taşı çözer
- Mide bulantısını alır
- Kusmayı geçirir
- Mide ekşimesini azaltır
- Sindirime yardımcı olur
- Ağız kokusunu alır
- Kas ağrılarını hafifletir
- Kronik ağrıyı azaltır
- Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar
- Alerjik öksürüğe iyi gelir
- Astıma iyi gelir
- Stresi azaltır
- Sakinlik verir
- Hazımsızlığı giderir
- C vitamini yönünden zengindir
- Antioksidan etkisi vardır
- Omega 3 yağ asidi yönünden zengindir
Nane Çayı Nasıl Hazırlanır?
Taze nane yapraklarını birkaç parçaya ayırdıktan sonra bir tepsi yada örtü üzerinde 24 saat kadar kurumaya bırakın. Kuruyan nane yaprakları çıtır çıtır olur. Bir demlikte kaynattığımız su içerisine biraz kuruttuğumuz nane yapraklarından ilave edip ateşten alıyoruz. 10-20 dk demlenmesini bekledikten sonra süzerek içebiliriz. İsteğe bağlı olarak içerisine limon ve bal ilave edebiliriz.
Nanenin Yan Etkileri
Reflü şikayeti olanların nane çayı içmesi veya taze nane tüketmesi göğüste oluşan yanmayı arttıracağı için tavsiye edilmez. Az görülmekle birlikte nane bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu alerjik reaksiyonların belirtileri arasında solunum güçlüğü, kaşıntı, boğaz kapanması, dudakların kuruması, dil ya da yüzün şişmesi sayılabilir.
Yüksek nane konsantresi içeren (nane yağı gibi) ürünler mide yanmasına ve ağız tahrişine yol açabilir.
UYARI VE BİLGİLENDİRME
Yazıda bitkisi , otu , çiçeği çayı nasıl demlenir? nasıl yapılır? ne kadar sürer? Faydaları nelerdir? Yan etkileri nelerdir? Zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenler? Ne kadar süre demlenmeli? Nasıl İçilir ? Ne kadar içilir? Neden İçilir? Ne işe yayar? Ne ile içilir? Yanında ne olmalı gibi soruların cevapları yer almakta olup tıbbi ve kesin bilgi için uzmanlarına danışılması tavsiye edilmektedir. Bu tip uygulamaların genetik rahatsızlığı olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini unutmayınız.
Bu tür rahatsızlıkları (Kalp, Şeker, Tansiyon, Alerji) olan kişilerin doktorlarına danışmadan herhangi bir Çay kür veya benzeri uygulama yapmamaları sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır...
Lütfen görüşlerinizi Bizimle paylaşın