Yoğurdun faydaları, yoğurdun cilde fayadaları, yoğurt zayıflatır mı, yoğurdun besin değeri, yoğurdun içindeki kalori miktarı, madde madde yoğurdun yararları vb. arama ve soruların cevabını bu sayfamızda bulabilirsiniz...
Tamamen sütten yapılmasına rağmen, sütten bile daha faydalı olmasıyla dikkat çeken yoğurt, sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamda süt ürünüdür. Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılan yoğurt en iyi manda ve koyun sütlerinden yapılır. Yoğurdun ismi evrenseldir ve neredeyse her dilde yoğurttur.
Yoğurdun ilk defa nasıl yapıldığına dair elde yeterli ve kesin bilgi yoktur maalesef. Ancak Avrupaya yayılması ile ilgili olarak bazı bilgiler, Fıransız Tıp Tarihinde mevcuttur. 16. Asırda Fransa kralı 1. Fransuva ateşli ishal hastalığına yakalanması sonucu, kendisine Türkler tarafından tedavi amacıyla götürülen yoğurt ilk başlarda ilaç olarak kullanılmıştır. Amerika'ya yayılması ise 1950'li yıllara dayanmaktadır.
Yoğurdun yapımı sırasında, fermantasyon sebebi ile şekerin bir kısmı parçalanır ve şeker oranında bir azalma meydana gelir. Ancak bu parçalanma sonucunda süt asidi miktarı beş katına kadar artmaktadır.
Şimdi madde madde yoğurdun faydalarına geçelim
Yoğurt yapımı ve tarihçesi hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, maddeler halinde yoğurdun yararlarını ve besin değerlerini inceleyelim. Vücudumuza pek çok yönden faydalı olduğu için bunları guruplara ayıralım.
100 gr yağsız yoğurdun besin değerleri
- 56 kalori
- 0.1 gr niasin
- 2 mg kolesterol
- 8 gr şeker
- 8 gr karbonhidrat
- 0.1 mg B6 vitamini
- 12 mcg folat
- 0.9 mg C vitamini
- 0.2 mg riboflavin
- 0.6 mg B12 vitamini
- 199 mg kalsiyum
- 0.1 mg demi
- 19 mg magnezyum
- 157 mg fosfor
- 255 mg potasyum
- 77 mg sodyum
- 1 mg çinko
- 1 mg omega 3 yağ asidi
- 4 mg omega 6 yağ asidi içerir.
Yoğurdun genel faydaları
1- İnsan vücudunu dengede tutar.
2- Günün her saatinde yenebilecek bir besindir.
3- Kas yapımını artırır.
4- Yeterince yoğurt tüketen insanların daha uzun ve sağlıklı yaşadıkları sık bir gözlemdir.
5- İçeriğindeki iyod sayesinde vücut hücrelerinin çalışma ahengine de yardımcı olur.
6- İçeriğindeki iyod sayesinde Tiroid bezlerinin çalışmasını sağlar.
7- Kemikleri güçlendirir.
8- İçeriğindeki protein sayesinde tırnakları kuvvetlendirir.
9- İçeriğinde ki keratin sayeseinde saçları parlaklaştırır ve gürleştirir.
11- Bağırsakları rahatlatır.
12- Rahat bir uyku uyumanızı sağlar.
13- Çocukların zihinsel gelişimini olumlu etkiler.
14- İçeriğinde ki D vitamini sayesinde kalsiyumun yeterinde emilmesini sağlar.
15- Potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, kalsiyom, protein, çinko, B12 ve B6 vitaminleri, A vitamini ve E vitamini bakımından zengindir.
Yoğurdun zayıflama konusunda ki faydaları
16- İçeriğindeki Coenzym J enzimi sayesinde yağ yakımını hızlandırır.
17- Kas yapımını artırıcı özelliği olduğundan ve daha kaslı insanlar daha fazla enerji tüketeceğinden, bu yönüyle de yağ yakıcı özelliği vardır.
18- Açlık hissinden koruyup, tokluk hissi verdiği için de yine zayıflatıcı etkisi vardır. Böylece diyet yapmayı kolaylaştırır.
Yoğurdun güzellik konusunda ki faydaları
19- Cildin kendini yenilemesini ve daha geç yaşlanmasını sağlar.
20- Cildi pürüzsüz hal getirir.
21- Cilt güzellik maskelerinin ana maddesidir.
22- İçeriğinde ki A vitamini sayesinde cildi yumuşatır.
Yoğurdun ağız ve diş sağlığı ile ilgili faydaları
23- Ağız kokusunu önler.
24- Diş taşı oluşumunu önler.
25- Diş eti iltihaplanmalarını önler.
Yoğurdun hastalıklara karşı faydaları
26- İçeriğindeki iyod sayesinde Guatr hastalığını önler.
27- Hastalık ve enfeksiyonla savaşta rol oynayan T hücrelerini daha güçlü ve aktif hale getirir.
28- Hipertansiyon gelişme riskinin düşürür.
29- İshalden korur.
30- Kabızlığı giderir.
31- Sindirim sistemi kanserlerinden korur.
32- Kötü kolesterolu düşürür.
33- İyi kolesterolu yükseltir.
34- Çocuk felcinden korur.
35- Kalp damar hastalıklarından korur.
36- Süt şekerini yani laktozu laktik asite dönüştürür, böylece bağırsak problemlerinden korur.
37- Tüberküloz, paratifo, dizanteri, kolera ile çeşitli kan hastalıklara sebep olan mikropların çoğunu kısa zamanda öldürdüğü belirlenmiştir
38- Yoğurdun oluşumunu sağlayan bakteriler, antitümör maddeler üreterek vücudu kanserden korur.
39- Yoğurda ekşiliği veren asidin ve yine yoğurt mayasındaki bakterilerin ürettikleri antibiyotik maddeler, insanlarda hastalık etmeni olan birçok zararlı mikropların faaliyetlerini durdurur.
40- Antibiyotik tedavisi gören hastaların, bağırsaklarında doğal dengenin bozulduğu bilinmektedir. Bu bozulan denge, yoğurt tüketimi ile düzene girer.
41- Yemeklerde kullanılan kızartma yağlarının kanserojen maddelerden korur.
42- Yoğurt kandaki immünoglobülin oranını artırır, kolondaki toksinleri azaltır.
43- Sinir sistemi için uyarıcı ve dinlendirici özelliğe sahiptir.
44- İçindeki dost bakteriler de mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
45- Mide asidini dengeler.
46- Göz hastalıklarına iyi gelir
47- Yüksek kan basıncı riskini yüzde 50 azaltır
Lütfen görüşlerinizi Bizimle paylaşın