Çocuğa Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır

Reklam Alanı Çocuklar canlarımız hayatımızın anlamı yaşama sebebimiz. Yavrularımız için her şeyin en iyisini yapmaya çalışırız. Ayakkabı seçerken de aynı özeni gösteriyormuyuz. Çocoklarımıza ayakkabı alırken nelere dikkat etmeliyiz. Bu yazımızda bunu inceleyerek bunuda cokbileceğiz.

Çocuklar genellikle 12 aylıkken yürümeye başlarlar.Bu süreç biraz erken yada geç olabilir.Bu süreçin başlamasıyla birlikte ebeveynler ayakkabı alırken nelere dikkat etmeliyim ki çocuğumun ayakları sağlıklı gelişsin diye düşünürler.

İlk olarak birkaç ufak püf noktası vereyim.


Çocukların 2 yaşına kadar çıplak ayak yada çorapla yürümesine izin verilmesi gerekiyor. Bu sayede hem ayakların normal büyümesi, hem sağlıklı kas gelişimi,hemde parmakların kavrama yeteneği gelişecektir.




Yeni doğan yada süt çocukluğu döneminde çocukların ayakkabıya ihtiyacı olmasada ayakları ısıtma amaçlı çorap yada patik giydirilebilinir. Ayakkabı tercih edilecekse yumuşak ve yuvarlak hatlı seçilmelidir.


2 yaş öncesinde sert tabanlı ayakkabı giydirilmesi, ark dediğimiz ayak kavislerinin fizyolojik gelişimini engeller ve düz tabanlığın oluşmasını kolaylaştırır.

Ayakkabı çocuğun aktivitelerini engellememelidir.


Çocuğa ayakkabı seçiminin püf noktaları


- Çocuğunuz yanınızda olmadan ayakkabı almayın.

- Aldığınız ayakkabı için asla ‘zamanla açılır’ şeklinde bir düşünceniz olmasın; ayakkabınız daha ilk alındığı anda rahat olmalıdır.

- Çocuğunuzun ayakkabı alışverişini sabah saatlerinde değil, öğleden sonra yapın

- Çocuğunuzun ayakkabısını ayakta bastırarak deneyin.

- Ayrıca, her iki ayağın ölçüleri birbirinden farklı olabilir (çoğunlukla ayağın biri diğerinden büyüktür), denemenizi büyük olan ayağa göre yapınız.

- Ayakkabıyı denerken o ayakkabı ile birlikte giydirmeyi düşündüğünüz çorap ile deneyin.

- Çocuğunuza ayakkabı alırken tercihiniz bot tipi olsun. Botların ayak bileğini daha iyi kavrayacağı düşünülürse tercihinizi bottan yana kullanmak daha uygun olacaktır.

- Tabanı yarı yumuşak ve esnek, tercihen de bağcıklı olmalı (bağcıklarını kısa tutun).

- Ayakucunda parmaklar rahat hareket edecek şekilde bir miktar boşluk (1cm'ye yakın) kalmalıdır.

- Tarak kısmının genişliği çocuğun ayağına uygun olmalı, yanlardan ayağı sıkmamalıdır.

- Ayrıca ayakkabıların hafif olması çocukların yürürken daha az enerji harcamalarını sağlar.

- Topuk kısmı alçak olmalı.

- Ayrıca, ayakkabının topuğu saran kısmı topuğu destekleyecek şekilde sert ve ön kısmının ise ayağın büküldüğü yerden rahatça bükülmesine izin verecek şekilde yumuşak olmasına dikkat ediniz. Ayak bileğini saran kısmı, ayak bileği hareketini engellemeyecek şekilde yumuşak olmalıdır.

Ayakkabısının malzemesini doğru seçin


- En ideali doğal deridir. Derinin gözenekli yapısı, ayağın teneffüs etmesini sağlar. Esneme kabiliyeti vardır ve ayak için en uygun şekli kolayca alabilir.

- Ayakkabıların üst kaplamaları için plastik gibi yapay maddelerden kaçınılmalı.

- Ayakkabının tabanı kaymalara karşı dayanıklı bir malzemeden olmalı.

- Çocuk ayakkabılarında sıklıkla kullanılan destekleyici mantar tabanlıklardan uzak durulmalı.

Ayak sağlığı için ayakkabı temizliğine özen gösterin

- Ayakkabıların temiz tutulması; hem ayakkabının ömrünü uzatır hem de çocuğunuzun ayak sağlığına yardımcı olur.

- Eğer ekonomik açıdan mümkünse bir gün giydirilen ayakkabı ikinci gün giydirilmeyerek nefes alması sağlanmalı.

- Ayakkabının topuk ve taban kısımlarının fazla aşınmasına izin verilmemeli. Çünkü bu, basış bozukluğu sonucu birtakım deformasyonlara neden olabilir.

- Başkasının kullanmış olduğu ayakkabılar asla giydirilmemeli. Çoğu zaman büyük kardeşlerinden kalan yıpranmamış ayakkabılar küçük çocuklara giydirilir. Ancak her çocuğun ayak ve basış karakterinin kendine özel olduğu unutulmamalı.


Paylaş

Benzer Yazılar

Sonraki Yazı
« Prev Post
Önceki Yazı
Next Post »

Lütfen görüşlerinizi Bizimle paylaşın