Enginar Çayı Nasıl Yapılır Faydaları ve Zararları Nelerdir

Enginar nedir? Enginar çayı, bitki çayları, detox çayı, zayıflama çayı, çay kürleri, nasıl yapılır? Zararı var mıdır?

Enginar, Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelerde doğal olarak yetişen enginar genellikle yemeklerde kullanılır. Ancak tadının yanı sıra kurutulmuş yaprakları farklı sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca düşük kalori oranıyla pek çok diyet listesinde kendine yer bulan enginar papatya familyasındandır. Enginarın en çok kullanıldığı rahatsızlıklar arasında sindirim sistemi sorunları ilk sırada gelmektedir.

İzmir'in Urla ilçesinde düzenlemekte olan  enginar festivali yemeği sanata dönüştüren bir birinden ünlü şefi bir araya getirdi.

Enginar Çayının Faydaları

  • Kötü kolesterolü (LDL) düşürür iyi kolesterolü (HDL) yükseltir
  • Trigliserid'i azaltır
  • Böbrek hastalıklarının tedavisinde faydalı diüretik özellikleri vardır
  • Safra akşını arttırır
  • Siroz tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
  • Karın ağrısını hafifletir
  • Mide ekşimesini azaltır
  • Şişkinliği alır
  • Kabızlığa iyi gelir
  • İshale iyi gelir
  • Kusmayı hafifletir
  • Cilde parlaklık verir
  • Kan dolaşımını arttırır
  • Kan şekerini düşürür
  • Karaciğer fonksiyonlarını arttırır
  • İdrar söktürücüdür


Enginar çayı içerek vücudunuz için gerekli folik asit, A, B1 ve C vitaminleri ve magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, çinko ve diyet lifi gibi mineralleri alabilirsiniz.


Enginar Çayının Yan Etkileri

Papatya, ekinezya ya da karahindiba alerjisi olanların enginara alerjisi olma olasılığı yüksektir. Safra taşınız varsa böbrek hastalığınız bulunuyorsa enginar çayı içmemelisiniz.

UYARI VE BİLGİLENDİRME 

Yazıda bitkisi , otu , çiçeği çayı nasıl demlenir? nasıl yapılır? ne kadar sürer? Faydaları nelerdir? Yan etkileri nelerdir? Zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenler? Ne kadar süre demlenmeli? Nasıl İçilir ? Ne kadar içilir? Neden İçilir? Ne işe yayar? Ne ile içilir? Yanında ne olmalı gibi soruların cevapları yer almakta olup tıbbi ve kesin bilgi için uzmanlarına danışılması tavsiye edilmektedir. Bu tip uygulamaların genetik rahatsızlığı olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini unutmayınız.
Bu tür rahatsızlıkları (Kalp, Şeker, Tansiyon, Alerji) olan kişilerin doktorlarına danışmadan herhangi bir Çay kür veya benzeri uygulama yapmamaları sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır...

Ebegümeci Çayı Nasıl Yapılır Faydaları ve Zararları Nelerdir

Ebegümeci nedir? Ebegümeci çayı, bitki çayları, detox çayı, zayıflama çayı, çay kürleri, nasıl yapılır? Zararı var mıdır?

Malvaceae familyasından olan ebegümeci (Latince; Althaea officinalis, Malva sylvestris, Malva neglecta) deniz kenarlarına, bataklık ve nehir kenarlarına, rutubetli ortamlara özgü bir bitkidir. Avrupa Kuzey Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen ebegümeci ülkemizde farklı noktalarda doğal olarak büyüyebilmektedir. Aynı bitki ailesinde yaklaşık 1000 farklı tür bulunmaktadır ve bunların bazıları farklı koşullarda yetiştirilebilmektedir.


Ebegümeci Çayının Faydaları

Tarihte besin kaynağı olarak farklı kültürlerde kullanılmış olan ebegümecinin kökü, yaprakları ve çiçekleri çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. Ebegümeci suyu cildi canlandırmak için yüz yıkama suyu olarak kullanılabilir. İçeriğinde bulunan ramnoz, galaktoz, galakturonik asit ve glukuronik asit sindirim sisteminde yaşanan gaz, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlara iyi gelir.
Boğaz ağrısı, diş eti iltihapları için kullanılabilir.
  • Boğaz kuruluğuna iyi gelir
  • Kuru öksürüğü geçirir
  • Gastrit ülser tedavisinde kullanılır
  • Mide ağrılarını hafifletir
  • Cilde yumuşaklık verir
  • Sindirimi hızlandırır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Yatıştırıcı etkisi vardır

Ebegümeci Çayı Nasıl Hazırlanır?

Çeyrek litre kaynamış iyi suya 2-4 çay kaşığı kurutulmuş ebegümeci atıp 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz.

Ebegümeci bitkisinin çayı, yemeği ve sarması Türk mutfağında sıklıkla tüketilmektedir.



Ebegümecinin Yan Etkileri

Ebegümeci bitkisi genel olarak güvenli bir bitki olarak kabul edilmektedir.

UYARI VE BİLGİLENDİRME 

Yazıda bitkisi , otu , çiçeği çayı nasıl demlenir? nasıl yapılır? ne kadar sürer? Faydaları nelerdir? Yan etkileri nelerdir? Zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenler? Ne kadar süre demlenmeli? Nasıl İçilir ? Ne kadar içilir? Neden İçilir? Ne işe yayar? Ne ile içilir? Yanında ne olmalı gibi soruların cevapları yer almakta olup tıbbi ve kesin bilgi için uzmanlarına danışılması tavsiye edilmektedir. Bu tip uygulamaların genetik rahatsızlığı olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini unutmayınız.
Bu tür rahatsızlıkları (Kalp, Şeker, Tansiyon, Alerji) olan kişilerin doktorlarına danışmadan herhangi bir Çay kür veya benzeri uygulama yapmamaları sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır...

Papatya Çayı Nasıl Yapılır Faydaları ve Zararları Nelerdir

Papatya nedir? Papatya çayı, bitki çayları, detox çayı, zayıflama çayı, çay kürleri, nasıl yapılır? Zararı var mıdır?

Papatya aşıkların sevgililerinin sevgilerini kontrol etmekte kullanılan en önemli çiçektir. Zira seviyor sevmiyor falı bu çiçekle yapılmaktadır :)
Pikniğe veya doğa gezilerine çıktığımızda papatyalar dan taç örerek çocukları yada sevdiklerimizi mutlu ederiz. Hoş kokusu ve güzel görüntüsü ile de içimizi mest eder. Ayrıca kozmetikte ve saç rengini açmakta kullanılmaktadır.


Ülkemizde olduğu gibi pek çok yerde papatya dendiğinde anlaşılan Alman (German chamomile) papatyasıdır ve papatyanın sağlığa faydaları hakkında yapılan araştırmalar genellikle bu türe aittir.

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır?

İyi bir papatya çayı hazırlamak için 2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine yarım litre kaynamış su ekleyerek 3-5 dakika demlenmesini beklemeniz yeterli. Daha sonra papatyayı süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tatlandırmak için bal ya da bir kaç damla limon ekleyebilirsiniz. Öğünler arası tüketmeniz tavsiye edilir.





Papatya Çayının Faydaları


  • Uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır
  • Romatizmal rahatsızlıklar için kullanılır
  • Deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletir
  • Yemeklerden sonra sindirime yardımcı olarak kullanılır
  • Gastrit ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılır
  • Sabah bulantılarını hafifletir
  • Alerji belirtilerini azaltır
  • Stresi azaltır
  • Mide kasılmalarını engeller
  • Kaygıyı azaltır ve genel bir rahatlama sağlar
  • Bağırsak sorunlarını giderir
  • Bağırsak iltihaplanması tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
  • Kasları gevşetir, krampları azaltır
  • Bağırsak hareketini arttırır
  • Diş eti hastalıklarını önler
  • Ağız iltihaplarını iyileştirir
  • Sakinleştirir
  • Karaciğeri çalıştırır
  • Adet dönemi kasılmalarını hafifletir
  • Sırt ve bel ağrılarını hafifletir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Boğaz ağrısını alır
  • Apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır



Papatya Çayının Yan Etkileri

Kan inceltici ilaç kullananların papatya çayı, suyu ya da yağı kullanması tavsiye edilmez. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bebek ve çocuklarda yaratabileceği yan etkiler üzerine yeterli miktarda çalışma olmadığı için risk almamak adına kullanmamanız daha iyi olacaktır.
Papatya çayı şeker hatalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarla birlikte tüketilmesi çok düşük kan şekerine neden olabilir.

Zehirlenme;Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bijen Kıvçak'ın ifadelerine göre papatya çayının ilaçlarla etkileşimi bulunmakta ve papatyaların bazı türleri ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir. Ayrıca Papatya Türkiye’de zehir danışma merkezlerine gelen vakaların başında gelir ve bazı türleri böcek ilacı yapımında kullanılmaktadır.(vikipeki)


UYARI VE BİLGİLENDİRME 

Yazıda bitkisi , otu , çiçeği çayı nasıl demlenir? nasıl yapılır? ne kadar sürer? Faydaları nelerdir? Yan etkileri nelerdir? Zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenler? Ne kadar süre demlenmeli? Nasıl İçilir ? Ne kadar içilir? Neden İçilir? Ne işe yayar? Ne ile içilir? Yanında ne olmalı gibi soruların cevapları yer almakta olup tıbbi ve kesin bilgi için uzmanlarına danışılması tavsiye edilmektedir. Bu tip uygulamaların genetik rahatsızlığı olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini unutmayınız.
Bu tür rahatsızlıkları (Kalp, Şeker, Tansiyon, Alerji) olan kişilerin doktorlarına danışmadan herhangi bir Çay kür veya benzeri uygulama yapmamaları sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır...

Civanperçemi Çayı Nasıl Yapılır Faydaları ve Zararları Nelerdir

Civanperçemi nedir? Civanperçemi çayı, bitki çayları, detox çayı, zayıflama çayı, çay kürleri, nasıl yapılır? Zararı varmıdır?

Kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde yetişen ve yaklaşık 80 türü bulunan papatya ailesinden olan civanperçemi Haziran ayından Kasım ayına kadar beyazımsı, pembe ve kırmızıya çalan çiçek açar. Yaklaşık 1 metreye kadar uzayabilen bitkinin bilimsel adı Achillea millefolium’dur ve Asteraceae ailesindendir. Güneşli ve sıcak ortamlarda yetişen civanperçemi çayırlarda, dağ yamaçlarında, yol kenarlarında bulunabilir. Uygun ortamı bulduğunda hızla yayılır.

Civanperçemi Çayının Faydaları

Avrupa’da popüler bir bitki olan civanperçemi sindirimi hızlandırmak, mide ve adet dönemi kramplarını rahatlatmak, tükürük ve mide asidini arttırmak için kullanılır. Diğer geleneksel kullanım alanları arasında yara ve kanamalarda cilde uygulanması, çay formunda yatıştırıcı etkisiyle kaygı ve uykusuzluğun tedavisinde kullanılmasını sayabiliriz.


  • Terlemeyi arttırarak ateş ve soğuk algınlığına iyi gelir
  • İştahı arttırır
  • Mide kramplarına iyi gelir
  • Gazı alır
  • Gastrit belirtilerini hafifletir
  • Karaciğer rahatsızlıklarında kullanılır
  • İltihabı hafifletici özelliği vardır
  • Adet dönemi ağrılarını hafifletir
  • İdrar söktürücüdür
  • Sakinleştiricidir
  • Uykusuzluğa iyi gelir


Civanperçemi Çayının Yan Etkileri

Aster ailesinden bitkilere (krizantem, papatya ve yakubotu) karşı alerjiniz varsa civanperçemine karşı alerjiniz olma olasılığı yüksek. Civanperçemi cildinizi güneş ışınlarına daha duyarlı hale getirebilir bu nedenle hassas bir cildiniz varsa özellikle yaz aylarında kullanmanız tavsiye edilmez. Düşük riskini arttıracağı için hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Emziren anneler için henüz bir araştırma bulunmamakla birlikte içmemeniz daha iyi olacaktır.

UYARI VE BİLGİLENDİRME 

Yazıda bitkisi , otu , çiçeği çayı nasıl demlenir? nasıl yapılır? ne kadar sürer? Faydaları nelerdir? Yan etkileri nelerdir? Zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenler? Ne kadar süre demlenmeli? Nasıl İçilir ? Ne kadar içilir? Neden İçilir? Ne işe yayar? Ne ile içilir? Yanında ne olmalı gibi soruların cevapları yer almakta olup tıbbi ve kesin bilgi için uzmanlarına danışılması tavsiye edilmektedir. Bu tip uygulamaların genetik rahatsızlığı olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini unutmayınız.
Bu tür rahatsızlıkları (Kalp, Şeker, Tansiyon, Alerji) olan kişilerin doktorlarına danışmadan herhangi bir Çay kür veya benzeri uygulama yapmamaları sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır...

Nane Çayı Nasıl Yapılır Faydaları ve Zararları Nelerdir

Nane nedir? Nane çayı, bitki çayları, detox çayı, zayıflama çayı, çay kürleri, nasıl yapılır? Zararı var mıdır?

Nane, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasının Mentha cinsini oluşturan bütün Dünya'da görülebilen 25-30 türün ortak adı. Genellikle temmuz ve ağustos ayları arasında açarlar.
Nane bitkisi mutfakların vazgeçilmez baharatları arasındadır. Neredeyse her yemekte kullanılmaktadır. Taze yaprakları salatalara lezzet katar.Ayrıca bir çok üründe aroma olarak ta kullanılmaktadır. Naneyi taze yapraklı, kurutulmuş, tablet, sıvı ve yağ şeklinde bulmak mümkündür.
Evde naneyi küçük bir saksıda yetiştirebilirsiniz.


Nane Çayının Faydaları

Nane hazımsızlık, gaz, sindirim sistemi sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisinde etkili bir çözüm olarak kullanılır. Nane yıl boyunca bulunabilir ancak en iyi ve en güçlü nane sıcak havada yetişir.


  • Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar
  • Boğaz kuruluğuna iyi gelir
  • Gaz gidericidir
  • Safra taşı çözer
  • Mide bulantısını alır
  • Kusmayı geçirir
  • Mide ekşimesini azaltır
  • Sindirime yardımcı olur
  • Ağız kokusunu alır
  • Kas ağrılarını hafifletir
  • Kronik ağrıyı azaltır
  • Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar
  • Alerjik öksürüğe iyi gelir
  • Astıma iyi gelir
  • Stresi azaltır
  • Sakinlik verir
  • Hazımsızlığı giderir
  • C vitamini yönünden zengindir
  • Antioksidan etkisi vardır
  • Omega 3 yağ asidi yönünden zengindir


Nane Çayı Nasıl Hazırlanır?

Taze nane yapraklarını birkaç parçaya ayırdıktan sonra bir tepsi yada örtü üzerinde 24 saat kadar kurumaya bırakın. Kuruyan nane yaprakları çıtır çıtır olur. Bir demlikte kaynattığımız su içerisine biraz kuruttuğumuz nane yapraklarından ilave edip ateşten alıyoruz. 10-20 dk demlenmesini bekledikten sonra süzerek içebiliriz. İsteğe bağlı olarak içerisine limon ve bal ilave edebiliriz.

Nanenin Yan Etkileri

Reflü şikayeti olanların nane çayı içmesi veya taze nane tüketmesi göğüste oluşan yanmayı arttıracağı için tavsiye edilmez. Az görülmekle birlikte nane bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu alerjik reaksiyonların belirtileri arasında solunum güçlüğü, kaşıntı, boğaz kapanması, dudakların kuruması, dil ya da yüzün şişmesi sayılabilir.

Yüksek nane konsantresi içeren (nane yağı gibi) ürünler mide yanmasına ve ağız tahrişine yol açabilir.

UYARI VE BİLGİLENDİRME 

Yazıda bitkisi , otu , çiçeği çayı nasıl demlenir? nasıl yapılır? ne kadar sürer? Faydaları nelerdir? Yan etkileri nelerdir? Zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenler? Ne kadar süre demlenmeli? Nasıl İçilir ? Ne kadar içilir? Neden İçilir? Ne işe yayar? Ne ile içilir? Yanında ne olmalı gibi soruların cevapları yer almakta olup tıbbi ve kesin bilgi için uzmanlarına danışılması tavsiye edilmektedir. Bu tip uygulamaların genetik rahatsızlığı olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini unutmayınız.
Bu tür rahatsızlıkları (Kalp, Şeker, Tansiyon, Alerji) olan kişilerin doktorlarına danışmadan herhangi bir Çay kür veya benzeri uygulama yapmamaları sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır...

Yaban Mersini Çayı Nasıl Yapılır Faydaları ve Zararları Nelerdir

Yaban Mersini nedir? Yaban Mersini çayı, bitki çayları, detox çayı, zayıflama çayı, çay kürleri, nasıl yapılır? Zararı var mıdır?


Yaban mersini Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Amerika’da Kayalık Dağlar’dan gelen uzun ömürlü bir bitkidir. Amerikan çay üzümlerine benzer meyveleri olan bir çalı bitkisidir. Aynı zamanda kızılcık meyve ailesi ile de ilgilidir.



  • Katarakt tedavisine yardımcı olur
  • Glokom riskini azaltır
  • Tansiyonu düşürür
  • Göz iltihabı tedavisinde kullanılır
  • Diyabet tedavisine yardımcı olur
  • Kalp hastalıklarından korunma sağlar
  • Kan dolaşımını geliştirir
  • Bağırsak iltihabı tedavisinde kullanılır
  • İshale iyi gelir
  • Boğaz ağrısına iyi gelir
  • C vitamini yönünden zengindir


Yaban Mersininin Faydaları için Bilimsel Kanıt Var mıdır?

Göz için şifalı bitkiler : Bilim adamları yaban mersini reçeli yedikten sonra gece görüşünde düzelme belirten ikinci dünya savaşı RAF pilotlarının iddialarını incelediler. Yaban mersini meyvesi üzerine yapılan bilimsel araştırmada yaban mersininin antosiyanosit ve tanen adlı iki bileşen içerdiğini keşfettiler. Antosiyanosit tüm vücutta iyi kan dolaşımı muhafazasını sağlarken aynı zamanda kılcal damarlara kan akışını iyileştirir bu da gözleri sağlıklı muhafaza eder. Varis ve hemoroitlerde de faydalı olabilir. Tanenler diyare, boğaz ağrısı ve ağız iltihaplarının tedavisinde faydalı bulunmuştur.

Kansere karşı önleyici etkisi olan enzimleri aktive etme özelliğinin olduğu ve karaciğer kanserinde tümörün gelişmesini durdurabileceği Amerika’daki bir araştırmada tespit edilmiştir.

Alzheimer hastalığının oluşumunu engelleyebileceğine dair araştırma sonuçları olmuştur. Hastalığın henüz oluşmadan önce kullanılması halinde bu etkisini olacağı belirtilmiştir.

Şeker hastalığından meydana gelen göz bozukluklarını önlemede, göz yorgunluğunu gidermede, katarakt ve gece zayıf görme dâhil görme bozuklukları tedavisindeki olumlu etkileri yaban mersininin faydaları arasındadır.

Montreal Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde yapılan araştırma sonucuna göre yabanmersini suyu farelerde şeker hastalığının ilerleyişini durdurmuştur. Yabanmersini suyu, aynı meyvenin yapraklarından elde edilen bir bakteriyle transformasyona tabii tutulmuş ve bu şekilde etkili bir antioksidan bulunmuştur. Elde edilen antioksidan, şeker hastası fareler üzerinde denenmiş ve farelerdeki ciddi değerlerde olan kan şekeri seviyesi normale dönmüştür.


Yaban Mersini Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yaban mersini çayını, bitkinin meyvelerini ve yapraklarını kullanarak hazırlayabilirsiniz. Yaprakları ile hazırlanan çay kan şekerini düşürmek için kullanılmaktadır. 1 bardak çay için 1 yemek kaşığı dolusu taze yaban mersini meyvesi ve yaprağı yeterli olacaktır. Bunları 1 bardaklık kaynamış suya atarak 7-10 dakika demlenmesini bekleyin. Demleme süresini uzattıkça çayın tadı biraz acı olabilir. Eğer kurutulmuş meyve ve yapraklar kullanacaksanız 1 bardak çay için 1-1.5 çay kaşığı kurutulmuş yaban mersini kafidir. Marketlerin çoğunda hazır poşet yaban mersini çayı bulabilirsiniz.

Yaban Mersininin Yan Etkileri

Yaban mersini meyvesi ve yaprakları genel olarak güvenli kabul edilir ve bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak özellikle yapraklarından elde edilen özütün aşırı tüketimi içerdiği “tanen” nedeniyle fazla kilo kaybına, kas spazmlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Yaban mersini düzenli olarak kullanılan ilaçların, beslenme desteklerinin etkisini azaltabilir.

Bitkinin pıhtılaşmayı önleyici özelliği adet döneminde yaşanan kanamaların artmasına neden olabilir. Yaralanmalarda kan daha zor pıhtılaştığından kan kaybı artabilir. Cerrahi operasyon öncesi ve sonrasında yaban mersini tüketilmesi önerilmez. Kan inceltici ilaç kullananların yaban mersini tüketmesi ilacın etkisini tehlikeli boyutlarda arttırabilir.

Yaban mersini kan şekerini düşürdüğünden, düzenli olarak şeker ilacı kullananların yaban mersini kullanmaya başlamadan önce doktora danışmaları gerekir. Çünkü ilacın etkisini istenmeyen boyutlarda arttırıp hipoglisemi’ye (kan şekeri düşüklüğü) neden olabilir.

UYARI VE BİLGİLENDİRME 

Yazıda bitkisi , otu , çiçeği çayı nasıl demlenir? nasıl yapılır? ne kadar sürer? Faydaları nelerdir? Yan etkileri nelerdir? Zararları nelerdir? Bilinmesi gerekenler? Ne kadar süre demlenmeli? Nasıl İçilir ? Ne kadar içilir? Neden İçilir? Ne işe yayar? Ne ile içilir? Yanında ne olmalı gibi soruların cevapları yer almakta olup tıbbi ve kesin bilgi için uzmanlarına danışılması tavsiye edilmektedir. Bu tip uygulamaların genetik rahatsızlığı olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini unutmayınız.
Bu tür rahatsızlıkları (Kalp, Şeker, Tansiyon, Alerji) olan kişilerin doktorlarına danışmadan herhangi bir Çay kür veya benzeri uygulama yapmamaları sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır...

Gavurdağı Salatası Tarifi Nasıl Yapılır

Sağlıklı beslenmek için ana yemeklerin yanında yada sadece yemek olarak salata yiyoruz.Bir çok salata çeşidi var.Hazırlanması kolay sofralarımızdan eksik olmayan ve yazın taze yeşillikleriyle hazırladığımız salatalara birde Gavurdağı Salatasını ekleyelim istedim. Salata hazırlamak kolaydır. Eşiniz yemeği hazırlarken sizde hem eşinizin gönlünü almak hemde iş yükünü azaltmak adına salatayı hazırlayabilirisiniz.





MALZEMELER
4 adet domates 2 adet taze soğan 2 küçük boy kuru soğan Yarım demet maydanoz Yarım demet nane 1 diş sarımsak 1 avuç ceviz Zeytinyağ Yarım limon suyu ya da sirke Nar ekşisi Kırmızı pul biber Tuz


HAZIRLANIŞI
Bütün malzemeleri küçük küçük doğrayın. Ne kadar küçük olursa o kadar lezzetli olacaktır. Doğradığınız malzemeleri karıştırın Servis edilmek üzere maydanozla süsleyin.


Migren Nedir Migren Atakları İçin Öneriler

Migren nedir? Neden olur? Tedavisi varmı? Ne tetikler? Neler yapılmalı? 
Migren hakkında ufak çaplı bir araştırma yaptım. Farklı bir kaç kaynaktan edindiğim genel bilgileri sizlerede aktarmak istiyorum. Bu sayede sizler veya yakın çevremizde migren rahatsızlığı olan kişilere faydamız olacağını düşünüyorum.
MİGREN NEDİR?
Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelen bir baş ağrısı tipidir. 
Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir. 
Kişi ataklar arasında kendini tamamı ile normal hisseder, 
ancak bir sonraki atağın endişesi içindedir. 
Eskiden "sadece bir baş ağrısı tipi" olarak görülen migren, 
artık başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir.
Migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülür; kadınlarda %18.6 ve 
erkeklerde %6.5 oranında görülmektedir. Yapılan çalışmalarda bir 
hekim tarafından tanı konulmamış olan migren hastası oranının kadın 
hastalarda %59'a, erkeklerde ise%70'e ulaştığı gözlenmektedir.
Birçok kişide ağrı ve diğer semptomlar o kadar şiddetlidir ki, 
sadece karanlık bir odada yatıp uyumak isterler. 
Bu da günlük yaşantıyı aksatır.




MİGRENİN NEDENİ NEDİR? 
Migrenin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir.
Anne-babadan birinde migren varsa, çocukta da olma olasılığı %40'tır. 
Eğer her ikisinde de migren varsa, çocukta da %75 olasılıkla migren 
görülebilir.Birçok kadında adet kanamasından hemen önce östrojen 
hormonu düzeylerinin azalması migren ağrısına yol açabilir.


MİGRENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Başlangıçta bir baş ağrısının migren mi, yoksa "sıradan" bir baş ağrısı mı 
olduğunu söylemek zor olabilir. Migren ataklarını diğer baş ağrılarından 
ayırabilen özellikleri şunlardır:

· Orta şiddette ya da şiddetli ağrı
· Bulantının eşlik etmesi
· Kusmanın eşlik etmesi 
· Işığa ve sese duyarlılık 
· Zonklayıcı, nabız gibi atan ağrı 
· Ağrı asıl olarak tek taraflıdır 
· Ağrı hareketle artar

Bazı kişilerde migren ağrısından önce 10-30 dakika sürebilen bir 
aura dönemi olur. Aura parlak ışık çakmaları, titrek, renkli zikzak 
çizgiler, kör noktalar ya da bir tarafta görme kaybı gibi görsel 
değişiklikleri içerebilir. Aura ayrıca kollar veya bacaklarda 
karıncalanma ya da uyuşmayı veya baş dönmesini de içerebilir.


MİGRENİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER?
Yiyecekler:
Eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli 
yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG), tütsülenmiş (füme) ya da salamura 
balık/et, koruyucu madde olarak nitrat/nitrit eklenmiş gıdalar 
(sosisli sandviç, sucuk, salam) vs.

- İçecekler:

Kahve, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda, alkollü içkiler 
(özelikle kırmızı şarap, bira, viski) vs.

- Katkı maddeleri
- İlaçlar
- Duyusal ve Duygusal Uyaranlar
Titreşen veya parlak ışıklar, kokular , endişe, aşırı üzülmek veya 
aşırı sevinmek, depresyon, aşırı heyecan, stresten veya baskıdan kurtulma

- Yaşam Tarzı Değişiklikleri:
- Diğer:
Adet dönemi, hava-mevsim değişiklikleri, deniz seviyesinden 
çok yukarıda bulunmak...

Bu tetikleyici faktörlere karşı duyarlı olan kişiler bu faktörlerden 
uzak durarak migrenin getirdiği kısıtlamalardan büyük ölçüde 
kurtulabilirler.


Migren hastalarının yaz aylarını 
rahat geçirmeleri için dikkat etmeleri gerekenler:

1. Düzenli uyumaya, dengeli beslenmeye, 
istikrarlı bir şekilde hafif egzersizler yapmaya özen gösterilmelidir.

2. Yazın güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde çok fazla 
dışarıda kalınmamalı, mutlaka şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

3. Ani ısı değişimlerinden kaçınılmalıdır. Çok sıcak ortamdayken, 
birdenbire klimalı, soğuk bir yere geçilmemelidir.

4. Klimalı ve kapalı ortamlarda uzun süre bulunulmamalıdır.

5. Sıvı tüketimini arttırılmalı, sigara ve alkol kullanımından 
kaçınılmalı, çay ve kahveden uzak durulmalıdır.

MİGREN TESTİ
Sık baş ağrısı olan ve bunun migrenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını merak eden kişiler öncesinde "migren tanıma testi” yaparak bir uzmana başvurabilir. Son üç ay içinde günlük işleri etkileyen veya doktora başvurmayı gerektiren en az iki veya daha fazla baş ağrısı yaşayanların bu testi yapmaları önerilmektedir. Aşağıdaki sorulardan ikisine ya da hepsine "Evet” cevabı verenlerin migren hastası olma olasılığı yüzde 93 olarak belirtilmektedir.
- Midenizde rahatsızlık veya bulantı hissettiniz mi?
- Işık sizi baş ağrısının olmadığı dönemlere göre çok 
daha fazla rahatsız etti mi?
- Baş ağrıları çalışmanızı ve günlük aktivitenizi 
en az bir gün kısıtladı mı?

İstiridye Mantarı Nedir Faydaları Nelerdir

İstiridye Mantarı (Pleurotus ostreatus), kavak mantarı,yaprak mantarı,Lamelli Soluk İstiridye mantarı (pleurotus pulmonarius) olarak çeşitleri ve isimleri vardır..
İstiridye şeklinde olması nedeniyle 'istiridye mantarı' ismi verilen bu mantar türü, dünyanın pek çok yerinde yaprağını döken ağaçlar üzerinde kat kat salkımlar şeklinde büyür. Sıklıkla talaş ya da saman ortamında oldukça kolay büyüyebilen popüler mantarlardan biridir. Hoş bir koku ve damak tadına sahiptir.

Uşak ilinde bu mantarın yetiştiriciliğini yapan sevgili Veli YILMAZ kardeşime 0533 373 80 45 nolu telefondan veya aşağıdaki facebook linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Detaylı bilgi almak için arayın bildiğim kadarıyla kargo ile de ulaştırabiliyor.







İstiridye Mantarının Faydaları....
1-İstiridye mantarları antibakteriyel özelliklere sahip
olduklarından doğal antibiyotiklerdir.
2-İstiridye mantarları antioksidan ve antibakteriyel
özelliklere sahip olduğundan bağışıklık sistemini
güçlendirir.
3-İstiridye mantarları Et gibi yüksek protein depolu
besinlerle eşdeğer proteinlere sahiptir.
4-Kolesterolü düşürür.İstiridye mantarlarında
bulunan levostatin denilen kolesterol düşürücü
madde bulunmaktadır.
5-Kabızlık sorununa birebirdir.
Kabızlık sıkıntısı çekenlerin genelde lif içeren
besinleri tüketmemelerinden kaynaklanmaktadır..İstiridye mantarı lif
alımını hızlandırır.
6-İstiridye Mantarı damar sertliği ve beyin
kanamasına karşı koruyucu bir besin deposudur.
7-İstiridye Mantarları anemiyi durduran ve tedavi eden
folik asit içermektedir.
8-Yüksek besin değerine sahiptir.İstiridye
mantarında vücut için önemli olan vitamin ve
mineraller bulunmaktadır.
Kalsiyum, fosfor ve demir minerallerini, B1,B6,B12
ve C vitaminleri bulunmaktadır.
9-İstiridye mantarının içinde bulunan polisakkaritlerin,
kanser hücrelerinin gelişimini durdurma özelliği
vardır.
10-İstiridye mantarının içinde bulunan Selenyum, E
vitaminiyle beraber yaşlandırmayı geciktirici
bilinmektedir.



Milföyle Mini Puf Atıştırmalık Tarifi Nasıl Yapılır

milföy ile hazırlayacabileceğiniz mini atıştırmalıkları tarif edeceğim. Şahsen bayılıyorum milföyle yapılan börekçiklere. Çeşitli içerikler ekleyerek yapacağımız pufları kahvaltı veya çay servislerimizin yanında misafirlerimize ikram edebiliriz.

Kullanacağımız iç malzemeler size kalmış tatlı veya tuzlu nasıl yapmak isterseniz...



MALZEMELER Milföy Yumurta
İç Malzeme
Sosis Peynir çeşitleri Zeytin Domates Biber Reçel çeşitleri Bal



YAPILIŞI
İlk olarak milföylerimizi dört eşit parçaya ayıralım.
Milföyün ortasına az miktarda iç malzemesi peynir, sosis, zeytin, 
reçel veya bal koyun
Milföyün iki ucunu çapraz olarak birleştirin
Eğer akacak bir iç malzeme kullandıysanız milföyü bohça şeklinde birleştiriniz
Yumurtanın sarısını bir fırça yardımıyla milföylerin üzerine sürün
Fırın kağıdı serili tepsiye bir birine temas etmeyecek şekilde dizip pişirin.
Aynı tepside birkaç çeşit puf hazırlayabilirsiniz  
Tatlı yada tuzlu nasıl arzu ederseniz.

Süpriz Kahvaltı Tabağı Kalpli Sosis Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır

Bir gün sevdiğiniz insana (Eşiniz, anneniz veya babanız) güzel bir kahvaltı tabağı hazırlayarak süpriz yapmak isterseniz bu yazı size yardımcı olacaktır.

"Dünya üzerinde var olan her canlı ilgiye muhtaçtır."

"Mutlu olmak istiyorsanız mutlu edin."

"Karşınızdaki insandan ne bekliyorsanız ona beklediklerinizi verin."

Çok felsefik bir yazı olmaya başladı sanırım ama bunlar 
hayatta unutmamamız gereken ve bana göre mutluluğun ve huzurun anahtarlarıdır. 
Neyse kahvaltıya geçelim.

MALZEMELER

SEVGİ
İLGİ
HOŞGÖRÜ
ANLAYIŞ
FEDAKARLIK

Bu malzemeler hayatınızda yer almıyorsa zaten bu kahvaltıyı hazırlamanızın hiç bir anlamı olmaz!!!

Kahvaltı süprizi hazırlamak istediğinize göre yukarıdaki malzemelere sahipsiniz demektir. O zaman kahvaltı hazırlamak için hazır sayılırız.



MALZEMELER
Yumurta
Sosis
Peynir çeşitleri
Zeytin
Domates
Biber
Salatalık
Yeşillik
Reçel çeşitleri
Bal
Kırmızı Gül

Sırayla devam edelim.İlk olarak kahvaltının yanında sıcak içecek ikram edeceksek (ki genelde çay tercih edilir) onu hazırlayalım. Meyve suyu veya soğuk içecek sunacaksak kahvaltı tabağı hazırlamaya geçelim.
Domates, salatalık, biber ve yeşillikleri hazırlayıp bir tabağa yerleştirin.Domatesleri biraz uğraşarak kalp şeklinde dilimlerseniz daha hoş olur.
Sevdiği peynir çeşitlerinden birer dilim bir tabağa koyalım.
Bal ve reçel çeşitlerini küçük kaselere koyalım.
Bunları hazırladıktan sonra kalpli sosisli yumurtamızı hazırlayabiliriz.

İlk olarak 1 yumurtayı bir kase içerisinde çırpalım. Yumurtanın içerisine tuz ve istediğimiz baharatları ekleyip tekrar çırpalım. Şimdi sıra Sosislerde;
Sosisleri uzunlamasına 2 ye kesiyoruz. Sosisi ayırmadan ucuna enlemesine kürdan sokuyoruz. Sonra iki ucundan tutup geriye doğru katlayarak kalp şekline getirerek birleştirip kürdanla sabitliyoruz. Tavamıza biraz yağ koyup kızdırıyoruz ve sosisi tavaya alıyoruz bir tarafı kızardıktan sonra çevirip içine yumurta karışımımızı döküp pişiriyoruz. Pişen yumurtamızıda ayrı bir tabağa alıyoruz.

Kahvaltımızı servise hazırlayalım.Bu aşamada görsel sunum sizin zevkinize kalmış. Ben kendimce bir sunum anlatacağım siz değişiklik yapabilirsiniz...

Güzel bir tepsi içerisine hazırladığımız tabakları yerleştirip, içeceği koyuyoruz. Kalpli yumurtanın yanına kalp şeklinde hazırladığımız domateslerden koyup maydonozla biraz süsleme yapabiliriz. Yumurta tabağını ve içeceğimizi de tepsiye koyuyoruz. Kırmızı gülümüzü de yerleştirdikten sonra hazırız.


Böyle bir kahvaltıyla uyandırılmak şüpesizdir ki herkesi şaşırtır ve mutlu eder. Eğer böyle küçük süprizleri sürekli yapmıyorsanız karşınızdaki insan şoka girebilir dikkatli olun :)


Ellerinize sağlık harika bir kahvaltı hazırladınız.

Yumurta Sucuklu Sosisli Peynirli Omlet Tarifi Nasıl Yapılır

Kahvaltının vazgeçilmezi benim için haşlanmış yağda farketmez yumurta olsun yeter.Ama herkes sevmeyebilir, özellikle de çokcuklar. Bazı çocuklar beyazını sevmez yağda yumurtanın. Bu durumda Omlet devreye giriyor ve sevdiriyor.Sade yumurta hoşlarına gitmiyorsa sucuk, sosis, peynir ilave ederek yemelerini sağlayabiliyoruz.Dediğim gibi vazgeçmem ben yumurtadan.


MALZEMELER
Yumurta
Tucuk
Sosis
Tulum peyniri
Baharat çeşitleri
Malzemeler hazırsa başlayalım yapmaya.İlk olarak neli yapacağımıza karar verelim ben sucuk kullanacağım. Sucuğu iki şekilde kullanabiliriz.Dilim dilim veya rendelenmiş.

Eğer çocuklar sana 2 sucuk bana 3 sucuk geldi kavgası yapıyorsa rendelemenizi tavsiye ederim.

Sucuğumuzu rendelediysek diğer işleme geçelim. Derin bir kaba 4 adet yumurtayı kırıyoruz ve çatal ile çırpıyoruz mümkün olduğu kadar hızlı ve uzun bir çırma işlemi gerçekleştirmemiz iyi bir karışım elde etmemizi sağlayacaktır. Yumurtanın içerisine rendelediğimiz sucukları ekliyoruz, bundan sonrası kendi damak zevkinize göre devam edecek. İstediğimiz miktarda tuz, karabiber, pul biber, kimyon, çemen tozu (çemen tozu biraz ağır gelebilir çok az miktarda ekleyin) ilave ediyoruz.Tekrar hızlı bir çırpma işlemi yapıyoruz. Yumurtamız pişmeye hazır.Pişirmek için tavaya bir miktar yağ koyuyoruz bu yine tercihinize göre tereyağı veya zeytin yağı olabilir. Tavamız kızınca içerisine karışımımızı döküyoruz, ben genelde 2-3 seferde pişiriyorum daha güzel oluyor krepten biraz daha kalın ve daha puf. Eğer elinizde pankek tavası varsa şekilli yumurtalar yapmanız mümkün.